Artiștii Red Bull SoundClash: CTC & Carla’s Dreams

Articol preluat integral de pe www.redbull.com

CTC – Pentru acei oarecare care trăiesc cu hip-hop de mici

CTC, una dintre cele mai mari trupe de hip-hop din România, a intrat în viețile noastre acum 20 de ani, cu piese pe care Vlad DobrescuDeliric și DOC le-au înregistrat ca demo. Piesele circulau prin ‘97 pe casete, răspândindu-se organic printre fanii genului, impresionați de upgrade-ul pe care trupa îl aducea prin versuri și prin sunet în hip hop-ul românesc. Farmecul lor stătea și în stilul clandestin, al lucrului pe care cu greu pui mâna și care circulă doar din om în om.

Lansarea albumului Deliric x Silent Strike de la Arenele Romane.
Deliric, Silent Strike, Doc, Vlad Dobrescu © BARNA

Cei trei MC diferiți, cu personalități puternice, nu neapărat unul pe stilul celuilalt, se completează și tocmai diferențele îi provoacă să devină mai buni atât împreună, cât și separat. Devin cunoscuți publicului înainte de apariția vreunui material oficial și sunt invitați să colaboreze la proiecte ale artiștilor deja consacrați. Deși diferiți și adaptabili unul altuia, nu reușesc să găsească numitori comuni cu alte case de discuri, astfel că în 2000 aleg să înființeze Facem Records, prima casă de discuri independentă de hip-hop din România, iar la scurt timp alături de Cedry2k editează un EP care dă startul unei noi ere în istoria genului.

Anul 2005 aduce Dificultăți Tehnice, singurul album al trupei, considerat de mulți ascultători un clasic care a adus noi schimbări în hip hop-ul românesc. După o pauză de cinci ani, CTC revin diversificându-și stilul: fiecare din cei MC vine cu un material solo, cu propriile caracteristici, în care sunt implicați însă și colegii de trupă.

Delicatese
Delicatese © CTC

Toate proiectele sunt de succes: DOC – Scăpat De Sub Control și Lucrare De Control, Deliric – Inspecția Tehnică Periodică și Vlad Dobrescu – În Sfârșit reușesc să ducă ascultătorii în filme diferite, dar complementare. Paleta de stiluri continuă să se extindă și în cele mai recente proiecte, care sunt colaborări cu alți producători: DOC & Motzu în HD și Deliric x Silent Strike. Vlad Dobrescu, DOC, Deliric alături de DJ Paul spun poveștile cartierelor bucureștene (dar nu numai) tare și răspicat, povești despre familii, sărăcie sau „răni deschise de care nimănui nu-i pasă.”

CTC se implică și în alte aspecte de lifestyle urban: Deliric crează brand-ul de streetwear Porc, iar Vlad Dobrescu produce o emisiune radio despre hip-hop-ul românesc.

“Asta-i pentru anii care au trecut/ Pentru banii pe care nu i-am făcut/ Pentru cei care ne-au plăcut”, îți vor spune Vlad, DOC și Deliric. “E pentru cine dă din cap când intră prima tobă/ E pentru tine ce știi – nu-i doar rap când intră prima vorbă. E pentru fiecare care se crede în stare să ajungă aici/ Pentru acei oarecare care trăiesc cu hip-hop de mici.”

„Cred că e rolul nostru să facem hip-hop-ul să aibă o voce. Trebuie să ne mobilizăm, să facem lucruri; dacă doar comentăm, nu e o atitudine constructivă şi nu se va întâmpla nimic. Hai să-l facem să crească cumva, asta încerc să fac. Lumea ştie de cât de mult timp mă zbat să vină trupe la noi în ţară, să fie hip-hop-ul ăla care trebuie. Lumea se ascunde spunând că hip-hop-ul e aşa la noi pentru că e hip-hop românesc. Nu, e aşa pentru că e nasol, e urât, e prost. Faptul că nu vrei tu să-l compari cu hip-hop-ul de afară e pentru că nu ar avea nicio şansă, noi trebuie să-l aducem la un anumit nivel, nu trebuie să ne mulţumim cu faptul că aşa e hip-hop-ul, prost. O să facem să fie bine. Noi trebuie să aducem hip-hop-ul din România la un nou nivel. Nu mă bazez pe nimeni, doar pe prieteni – Doc, Deliric, DJ, restul brigăzii.”

(Vlad Dobrescu pentru Adevărul Live, 2015)

Carla’s Dreams. And yours, and mine.

Carla’s Dreams este unul dintre proiectele din Republica Moldova care a reușit să cucerească publicul de pe ambele părți ale Prutului într-­un timp relativ scurt. Sunt cei care și-au obisnuit publicul cu mesaje și abordări puternice, empatice. Carla’s Dreams sunt vocea tinerilor zbuciumați, care regăsesc alinare în piesele lor sincere care spun povești despre iubire, eroi, despărțiri sau regăsiri.

Trupa Carla's Dreams se va confrunta cu CTC la Red Bull SoundClash Romania 2017.
Carla’s Dreams © CSD

Au devenit cunoscuți în România în urma colaborării de acum patru ani cu INNA, pentru piesa P.O.H.U.I., care a devenit repede un mare hit. A urmat apoi și single-ul Lumea Ta, o colaborare cu Loredana Groza care ne îndeamnă să credem în visurile noastre, chiar dacă nu mai suntem copii, chiar dacă suntem extenuați.

In 2014, au lansat albumul Da. NU. NA în Moldova, în fața a mii de oameni. 2015 și 2016 au fost și ei ani cu reușite pentru cei de la Carla’s Dreams. Printre ele Cum ne noi, o piesa dedicată cuplurilor moderne, compusă în colaborare cu Delia, care a străpuns topurile radio și TV și a depășit 44 de milioane de vizualizari pe YouTube. Delia lansa apoi Da, mamă, o altă piesă compusă de Carla’s Dreams, cu peste 35 de milioane de vizualizări.

Momentul culminant a venit în primăvara lui 2016 pentru Carla’s Dreams, când au lansat la Arenele Romane din București albumul NGOC în fața a 5.000 de fani, alături de invitații lor speciali Delia, Antonia, Loredana Groza, Vanotek și Nicoleta Nuca.

Dacă urechile sunt deja însetate de mai mult, Carla’s Dreams vă așteaptă să ascultați și Te rog, o pledoarie pentru păstrarea iubirii, indiferent de obstacole. Acele, o declarație în rime despre cum ne lăsăm amprentele unii în viețile altora, a ajuns și el pe repeat în playlist-uri, drept dovadă cele 53 de milioane de vizualizări. Nu putem să nu menționăm vârful controverselor printre single-urile Carla’s Dreams – Sub pielea mea/ #Eroina, extras de pe NGOC, o poveste despre fețele dragostei care ține sau nu, care mai rupe sau nu o fărâmă de suflet.

Carla’s Dreams deschideau în 2016 ușile spre și mai multe colaborări și făceau parte din juriul X Factor. Apoi lansau cel mai recent single – Imperfect -, compus și produs în colaborare cu Alex Cotoi. O altă poveste vulnerabilă despre dor, defecte, plecări și cum percem fiecare perfectul în cel din fața noastră. Despre cum suntem toți imperfecți, dar cum există, undeva în lume, un suflet pereche pentru fiecare.

Dincolo de toate colaborările cunoscute și de toate mesaje fragile de iubire ale Carla’s Dreams, artiștii ne sar în întâmpinare și cu piesele poate mai puțin cunoscute decât cele de mai sus, dar cu un puternic mesaj social pentru generațiile care abia acum prind curaj să trăiască, precum Ne bucurăm în ciuda lor, care începe cât se poate de sincer. “Da, tuturor ni-i greu, dar când a fost ușor?”

Trupa Carla's Dreams se va confrunta cu CTC la Red Bull SoundClash Romania 2017.
Carla’s Dreams © CSD

Să nu uităm de “Antiexemplu”, poveste despre excepții și cum nu e nevoie să fim neapărat cum vedem în curtea altora. “Sunt doar un om ce trece prin timp, greșind zi de zi și învățând. Nu sunt exemplar, dar poate voi fi un antiexemplu istoric curând.”

Indiferent de ce piesă alegem să ascultăm sau în ce moment avem nevoie de ea, știm că ne-am oprit la ea datorită sincerității și simplității cu care ne-au obișnuit Carla’s Dreams. Asta vi se confirmă imediat ce pielea se zbârlește pe tot corpul.

Pentru a afla ultimele noutati nu uita sa dai like paginii de facebook Carla’s Dreams Unofficial Blog .

V-am cuprins ,)

http---signatures.mylivesignature.com-54494-194-9A0051A4B375BB95191F0D9FD802B27C (1)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s